Hüppeilma ennustamisest

Hüppeilma ennustamisest

Käsitsi ilmaennustamine on keelatud (Tiit “Parasiil” Paananen)

Ilmaennustamine on üks tänamatu töö. Kuigi ilmajaamad üle maailma kasutavad enamalt jaolt samu lähteandmeid, pruugivad nad oma prognooside koostamiseks erinevaid mudeleid, mistõttu ka ennustused tulevad erinevad. Kuigi mõned julgemad meteoroloogid pakuvad isegi 10 ja 15 päeva prognoose, ei maksa neid liiga tõsiselt võtta. Minu praktika on näidanud, et 4-5 erineva ilmajaama ennustusi kõrvutades võib heal juhul paika panna järgmise päeva ilma, aga kolmandast päevast kaugemale jäävat ilma võib rahulikult ka kohvipaksu pealt ennustada.

Eesti Langevarjuklubi ilmatargad on aadressile ilmajaam.blogspot.com üles seadnud Pilvi Kirsi Ploogi, kuhu aeg-ajalt ka oma ennustusi riputatakse. TÄIENDUS 19.06.2009: Alates tänasest on klubi ilmajaam kättesaadav aadressilt skydive.ee/info/ilm.

Sama päeva hüppeilma ennustamisel on abiks Rootsi Lennuameti SWC-kaart, Tallinna METAR ja TAF ning Tartu, Pärnu ja Kärdla METAR-id; järgmise päeva plaane tehes tasub lisaks vaadata Oceanori pilvede ja sademete prognooskaarte, EMHI suure HIRLAM mudeli alt leitavat Kuusiku meteogrammi ning WeatherOnline’i sademete-, õhurõhu- ja frondikaarte. Veel kaugemale mõeldes võib (teatavate reservatsioonidega) appi võtta EMHI 4 ööpäeva prognoosi ning AccuWeather’i ja weather.com’i pikema perioodi ennustusi.

Allikate nimekirja värskelt lisandunud yr.no pakub ülevaatlikus vormis ilmainfot üle 7000 paiga kohta kogu maailmas, aga ka EUMETSATi satelliidipilti ja Põhjamaade radaripilte. Sealsamast on pärit ka alljärgnev (ja pidevalt uuenev) prognoos.

Jaga postitust